Як проводиться експертиза проектної документації

СоветыДом и уют
Як проводиться експертиза проектної документації
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
928 DimitrDimitr
Ми звернулись за деталями до фахівців компанії «УК Експертиза», щоб дізнатись більше про особливості проведення експертизи проєктної документації.

Мета проведення експертизи проєктів будівництва

Експертиза проектів будівництва у компанії «УК Експертиза» виконується з метою оцінки якості проєктних рішень шляхом виявлення та виправлення відхилень від вимог щодо міцності, надійності та довговічності будівель та споруд, а також їх безпеки в експлуатації та інженерного забезпечення. У ході проведення експертизи проєктної документації також приділяється увага питанням дотримання норм, спрямованих на створення доступного середовища для людей з обмеженими можливостями та інших маломобільних груп населення, а також забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя, безпеки праці, екології, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, а також енергозбереження. Процедура експертизи кошторисної документації чи спрощеної експертизи кошторисів є досить поширеною.

Ми звернулись за деталями до фахівців компанії «УК Експертиза», щоб дізнатись більше про особливості проведення експертизи проєктної документації.

Право проведення будівельної експертизи

Експертизу можуть проводити експертні організації незалежно від форми власності: як державні установи, так і недержавні організації та компанії, які відповідають критеріям, встановленим Мінрегіонбудом, як компанія «УК Експертиза». Інформація про список експертних організацій, які відповідають цим критеріям, публікується на офіційному сайті зазначеного міністерства.

Необхідно зазначити, що будівельна експертиза проєктної документації є обов'язковою для певних категорій об'єктів (СС2 та СС3), які зводяться на територіях із комплексними інженерно-геологічними умовами та фінансуються з бюджетних коштів, а також мають вплив на довкілля.

У деяких випадках експертизу може проводити лише державна експертна організація, але в більшості випадків замовник будівництва самостійно обирає експертну організацію, яка проводитиме експертизу його проєкту. Розробник проєкту будівництва немає права проводити експертизу.

Етапи проведення експертизи проєкту будівництва

експертиза проектної документації

1. Звернення до експертної компанії та укладання договору

Спочатку замовник звертається до експертної компанії для проведення оцінки проєкту та надає необхідний пакет документів. Фахівці ТОВ ««УК Експертиза»» приймають документацію, формують заявку та надають їй унікальний номер. Укладається договір про надання послуг з експертизи. Основна вимога до процесу експертизи — його незалежність і об'єктивність думки, що надається.

2. Проведення експертизи проєктної документації

Після отримання заявки розпочинається процес розгляду. Цей етап є найскладнішим і потребує ретельної роботи спеціалістів. Вони вивчають окремі аспекти проєкту, проводять розрахунки та перевіряють відповідність заданим параметрам вимогам чинних нормативних документів.

У результаті перевірки може бути виявлено недоліки, відсутність важливих розділів та інші чинники, що перешкоджають прийняттю проєкту. У такому разі експерти повідомляють про це замовника та повертають документи для доопрацювання, вказуючи всі виявлені зауваження щодо проєкту.

Компанія може передати документацію фірмі, відповідальної за розробку проєкту, з вимогою усунути порушення та недоліки. Після цього документи повертаються для повторної перевірки.

3. Усунення виявлених недоліків

Усі виявлені недоліки мають бути усунені у строк, зазначений у договорі. При повному усуненні порушень замовником зауваження знімаються, а потім готується попередній висновок перед передачею документів для остаточного ухвалення рішення.

експертиза проектної документації

4. Отримання експертного звіту

Далі формується комплексний експертний висновок, з урахуванням усіх факторів, виявлених у процесі експертизи та видається разом із документацією на руки замовнику.

У висновку зазначаються всі дані, виявлені у процесі дослідження документів, висновки та їх обґрунтування. Фахівці виносять позитивне рішення лише у разі повної відповідності документів чинним нормативам, а негативне — за потреби доопрацювань.

Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Вот что произойдет, если не мыть волосы после тре...
Вот что произойдет, если не мыть волосы после тренировки в зале
Ваш любимец это оценит. Вот 9 способов сказать лю...
Ваш любимец это оценит. Вот 9 способов сказать люблю «кошачьим яз...
Грибной крем-суп: невероятно вкусное и питательно...
Грибной крем-суп: невероятно вкусное и питательное блюдо
Рыба с молодыми картофелем в духовке: изюминка по...
Рыба с молодыми картофелем в духовке: изюминка постного меню
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.