Рак стравоходу: перші ознаки та стадії

СоветыЗдоровье
Рак стравоходу: перші ознаки та стадії
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
454 DimitrDimitr
При появі певних симптомів важливо звернутися до кваліфікованого онколога, який призначить обстеження та розпочне правильне лікування.

Рак стравоходу — злоякісна пухлина, яка розвивається з перероджених клітин епітелію стінок стравоходу. Онкологи вважають що ця пухлина має найбільш несприятливий перебіг. За статистикою, при відсутності медичної допомоги впродовж року після виявлення захворювання помирає близько 70% пацієнтів. 

Небезпекою цього виду раку є й те, що людина тривалий час не відчуває будь-яких симптомів. Тому часто хворобу виявляють на останніх стадіях розвитку, коли лікування вже не може гарантувати позитивного результату.

Детальніше про пухлини шлунково-кишкового тракту, зокрема про ГІСО, можна за посиланням https://www.clinic-target.com/cancer/gist/

Класифікація раку стравоходу

Згідно з міжнародною класифікацією злоякісних новоутворень, рак стравоходу має декілька стадій:

  • І стадія — пухлина вражає підслизовий шар стравоходу, лімфатичні вузли не уражені, метастази відсутні;
  • ІІ стадія — пухлина поширюється на внутрішню оболонку стравоходу, але не зачіпає сусідні органи та лімфатичні вузли, метастази відсутні;
  • ІІІ стадія — проростає в зовнішню оболонку та в прилеглі лімфатичні вузли;
  • IV стадія — поширюється на сусідні тканини та органи, метастази визначають у віддалених лімфатичних вузлах та інших органах.

Перші симптоми

рак стравоходу

Різні типи пухлин стравоходу відрізняються місцем розташування та будовою. При цьому всі вони мають спільні ознаки розвитку. Зазвичай рак стравоходу на початковій стадії не має характерних симптомів і його дуже часто плутають з іншими патологіями. Тому щоб не довести хворобу до 3-4 стадії, варто звертати увагу на такі прояви:

  1. Проблеми з ковтанням. Цей симптом є майже у 90% хворих з таким діагнозом, тому його відносять до специфічних. Причиною дисфагії є спазм верхніх ділянок органу або механічна перешкода, яка не дозволяє їжі нормально рухатися до шлунку. Під час ковтання людина відчуває дискомфорт, складнощі з проходженням їжі, особливо якщо вона тверда або недостатньо пережована. Пацієнт добре відчуває, як продукт проходить через стравохід. Згодом, коли хвороба починає прогресувати, людині необхідно кожного разу запивати їжу, щоб полегшити її проходження. Це призводить до того, що пацієнт вимушений ретельно подрібнювати всі продукти або навіть відмовлятися від твердої їжі.
  2. Біль у нижній частині шиї чи грудній клітині. Може з’явитися ще до появи дисфагії або разом з нею. Людина може жалітися на колючі, давлячи, пекучі відчуття не лише під час приймання їжі, але і в стані спокою. Це можливо, якщо пухлина вразила нервові закінчення або сусідні органи.
  3. Відрижка та печія. Причиною виникнення стає збільшення просвіту стравоходу та порушення функції нервової системи.
  4. Рясне слиновиділення. Є захисною реакцією організму, дозволяє краще зволожити їжу та допомагає їй проходити через стравохід. При цьому слина може бути пінистою або надто густою.
  5. Поява неприємного запаху з рота. Симптом може бути пов’язаний з відмиранням та розпадом злоякісної пухлини.
  6. Регургітація їжі, або її повернення в ротову порожнину після ковтання. На відміну від блювання, в цьому випадку їжа не потрапляє до шлунку та не насичується травним соком. 

Посилаючись на такі симптоми кваліфікований лікар може запідозрити розвиток раку стравоходу та призначити додаткове обстеження.

Крім цього, у хворих виникають інші симптоми, які є характерними для розвитку будь-якої злоякісної пухлини:

  • підвищена слабкість;
  • порушення сну;
  • підвищена втомлюваність;
  • погіршення апетиту;
  • підвищена пітливість у нічний час без видимої причини;
  • незначне підвищення температури тіла протягом тривалого часу;
  • сухість та блідість шкіри;
  • схуднення;
  • розвиток анемії.

онколог

При появі будь-яких із перерахованих симптомів важливо звернутися до кваліфікованого онколога, який призначить обстеження та у разі виявлення злоякісної пухлини розпочне правильне лікування. 

Контакти кваліфікованих лікарів-онкологів можна знайти тут https://www.clinic-target.com/kontakty/. Медичний центр спеціалізується на лікуванні різних видів раку, завдяки використанню сучасних методів тут допомагають пацієнтам навіть із запущеними формами захворювання.

Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Горизонтальные жалюзи оптом и в розницу в «Stream...
Горизонтальные жалюзи оптом и в розницу в «Stream-Market»
Как приготовить мясо вкусно: простой рецепт нежно...
Как приготовить мясо вкусно: простой рецепт нежной говядины в дух...
Что в общении приводит к конфликту: психолог назв...
Что в общении приводит к конфликту: психолог назвала роковую ошиб...
Что посмотреть: 5 новых захватывающих сериалов 20...
Что посмотреть: 5 новых захватывающих сериалов 2024 года на вечер
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.