Протикашльові препарати: чи варто лікувати ними кашель?

СоветыЗдоровье
Протикашльові препарати: чи варто лікувати ними кашель?
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
359 DimitrDimitr
Перш ніж обрати ліки від кашлю, слід з’ясувати, яку дію вони надають і чи доцільне їх використовування саме у цей період захворювання.
Протикашльові ліки створені для того, щоб пригнічувати кашльовий рефлекс. Їх застосування потрібне коли кашель фізіологічно невиправданий.

Лікарі радять за допомогою таких препаратів пригнічувати непродуктивний кашель, тобто такий, при якому мокрота не відділяється . Прийом саме протикашльових засобів доцільний лише в перші 2-3 дні ларингіту, бронхіту, пневмонії, трахеїту та поєднаних хвороб. Якщо кашель став мокрим, пригнічувати його ні в якому разі не можна. У цьому випадку призначаються препарати муколітичної і відхаркувальний дії. Тому перш ніж обрати недорогі ліки від кашлю, слід з’ясувати, яку дію вони надають і чи доцільне їх використовування саме у цей період захворювання, чи немає протипоказань для прийому.

Класифікація препаратів

Протикашльові засоби здатні пригнічувати безумовний рефлекс, що виникає при подразненні кашльових рецепторів в дихальних шляхах. Препарати цієї категорії поділяють на 2 групи залежно від дії:
  1. Центральної дії — пригнічують кашель шляхом впливу на відповідну зону в довгастому мозку.ї
  2. Периферичної дії — сприяють пригнічення кашлю за рахунок зменшення чутливості нервових закінчень у слизовій дихальних шляхів.
  3. Ліки противокашлевої дії рекомендовані в випадках, коли потрібно пригнічити кашель вночі.
кашель

Ліки, що пригнічують кашель у дорослих, використовують тільки в складі комбінованої терапії. Вони зменшують вираженість симптомів, але не усувають саму інфекцію або алергію, що спровокували захворювання дихальних шляхів.

На вибір медикаментів впливають:
  • причина кашлю;
  • вираженість симптомів;
  • протипоказання до прийому.

Як приймати

Більшість протикашльових медикаментів дозволено приймати не більше 5 днів поспіль. При простудних захворюваннях кашель стає продуктивним через 2-3 доби. Щоб очистити дихальні шляхи від слизу, потрібні інші засоби — секретомоторної і секретолітичної дії. В цей час потрібно відмовитися від протикашльових засобів і замінити їх муколітичними.
лікування кашлю

Як обрати

Важливо пам’ятати, що протикашльові засоби не борються з причиною захворювання, а лише усувають симптоматику. При перших ознаках хвороби варто звернутися до лікаря, щоб він призначив певний препарат. Не варто плутати протикашльові засоби з відхаркуючими, принцип їхньої дії протилежний, і якщо обрати препарат за власним бажанням, можна нашкодити власному здоров’ю та посилити проблему. Самолікування може бути шкідливим.

Також не варто при виборі орієнтуватися на ціну, як на головний фактор. Препаратів існує безліч, на сайті аптеки можна знайти і дешеві засоби, і дорогі https://apteka-ds.com.ua/catalog/preparaty-vid-hrvi-ta-zastudy/preparaty-vid-kashlyu. Та цей фактор не головний, хоча й дуже вагомий. Якщо лікар призначив відхаркуючий засіб, не треба купувати протикашлевий лише тому, що він дешевший. Мокрота, що повинна видалитися з легенів, при пригніченні кашлевого рефлексу створить чимало проблем — від запалення легенів до бронхоектазів. А це вже може впливати на якість подальшого життя, значно його погіршуючи. Не ризикуйте своїм здоров’ям.
Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Бездрожжевой кулич: простой рецепт
Бездрожжевой кулич: простой рецепт
Желаемое будет сбываться в ближайшее время: обяза...
Желаемое будет сбываться в ближайшее время: обязательно говорите ...
Почему мы чувствуем себя очень уставшими весной: ...
Почему мы чувствуем себя очень уставшими весной: научное объяснен...
Ламинирование в прошлом. Эта форма бровей в стиле...
Ламинирование в прошлом. Эта форма бровей в стиле Памелы Андерсон...
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.