Копрограма або загальний аналіз калу

СоветыЗдоровье
Копрограма або загальний аналіз калу
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
394 DimitrDimitr
Щоб результати загального аналізу калу були максимально інформативними та точними, необхідно правильно підготуватися до дослідження.

Копрограма – це комплексне дослідження калу, в ході якого визначаються його фізико-хімічні властивості, виявляють наявність домішок та ін. За результатами загального аналізу калу можна оцінити роботу шлунково-кишкового тракту та діагностувати різні захворювання. 

Показники дослідження 

Під час копрограми визначаються такі показники: 

  • консистенція та форма калових мас; 
  • колір; 
  • запах; 
  • реакція pH. 

При виконанні мікроскопічного дослідження враховується наявність неперетравлених м’язових волокон, решток рослинної клітковини, розчинних зерен крохмалю. Крім того, лаборант звертає увагу на присутність в калових масах нейтрального жиру, жирних кислот, мила, кристалів, крові та слизу, оскільки ці домішки можуть вказувати на розвиток певних захворювань.

Детальніше про різні показники копрограми та вартість аналізу можна дізнатися за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1091-2/, проте розшифровувати результати дослідження повинен виключно лікар. 

загальний аналіз калу

Коли призначають копрограму?

Оскільки копрограма дозволяє оцінити роботу системи травлення, дослідження призначається в таких випадках: 

  • при появі дискомфорту чи болю в животі після вживання їжі; 
  • при частих випорожненнях, діареї; 
  • при постійних закрепах; 
  • при появі гною, слизу чи інших домішок у калових масах; 
  • при зміні забарвлення фекалій без видимих на те причин; 
  • при метеоризмі, бурчанні в животі, підвищеному газоутворенні; 
  • при появі різкого, неприємного, гнилісного запаху калу; 
  • при симптомах жовтяниці (пожовтіння шкіри та склер); 
  • при погіршенні апетиту або його відсутності; 
  • при надмірному випадінні волосся чи погіршенні стану нігтів; 
  • при нудоті та блюванні.

Призначити дослідження може не лише гастроентеролог, а й терапевт, інфекціоніст, хірург. Якщо потрібно здати загальний аналіз калу, зверніться до медичної лабораторії «НІКОЛАБ» на сайті https://nikolab.com.ua/uk. Завдяки сучасному обладнанню та кваліфікованим фахівцям результати будуть готові протягом одного дня та відрізняються високою точністю. 

копрограма

Як підготуватися до дослідження?

Щоб результати загального аналізу калу були максимально інформативними та точними, необхідно правильно підготуватися до дослідження. Для цього слід дотримуватися наступних рекомендацій: 

  1. Перед забором калу за 4-5 днів слід дотримуватися дієти. Необхідно відмовитися від вживання смажених та жирних страв. В раціоні повинно бути пісне м'ясо, молочні продукти, каші, картопляне пюре. Можна вживати фрукти в невеликій кількості. 
  2. Матеріал для дослідження потрібно отримати природним шляхом, тому за 3 дні варто відмовитися від приймання проносних препаратів, ректальних супозиторіїв та клізм. 
  3. За 3 доби до проведення аналізу варто припинити приймання ферментів та інших препаратів, які здатні змінювати забарвлення калу. При необхідності попередньо слід проконсультуватися з лікарем. 
  4. За 2-3 доби слід уникати переїдання. Крім того, з раціону слід виключити печінку, червоні та сині ягоди, буряк та інші продукти, які змінюють колір калу. 

Якщо проводилось рентгенологічне дослідження кишківника з контрастом, аналіз калу потрібно здавати мінімум через 2 дні. Жінкам не рекомендується збирати матеріал для дослідження під час менструації або відразу після її закінчення. 

При збиранні калу для копрограми слід використовувати стерильний контейнер, спеціальний шпатель чи ложечку. Брати матеріал з унітаза не рекомендується, для цього слід використовувати чистий та сухий посуд, який необхідно обдати кип’ятком. При заборі калу важливо слідкувати, щоб до нього не потрапила сеча.

Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
5 признаков того, что в авто нужно немедленно мен...
5 признаков того, что в авто нужно немедленно менять тормозную жи...
Почему появляются насекомые в доме: эзотерика и н...
Почему появляются насекомые в доме: эзотерика и народные приметы
Королевский клубничный джем: как приготовить варе...
Королевский клубничный джем: как приготовить варенье, которое люб...
Похвала Пресвятой Богородицы: какие главные запре...
Похвала Пресвятой Богородицы: какие главные запреты и приметы это...
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.