Хірургічне лікування катаракти

СоветыЗдоровье
Хірургічне лікування катаракти
Фото: из открытых источников
995 DimitrDimitr
Медикаментозна терапія катаракти не здатна вилікувати дане захворювання і зберегти пацієнту зір. Консервативні методи лише на час затримують процес помутніння кришталика, але не можуть зробити каламутний кришталик знову прозорим, тому єдиним способом повернути людині всі барви світу є хірургічне лікування.

На данний момент існує 3 основних групи операцій з видалення катаракти:
  • ультразвукова факоемульсифікація;
  • екстракапсулярна екстракція катаракти;
  • Інтракапсулярна екстракція катаракти.
Визначити вид операції може тільки лікар за результатами офтальмологічного обстеження.

На сьогоднішній день «золотим стандартом» в хірургії катаракти є метод ультразвукової факоемульсифікації з імплантацією штучної інтраокулярної лінзи (ІОЛ).

Суть даного методу: через мікропрокол (ширина приблизно 2 мм), завдяки використанню ультразвуку, помутнілої кришталикові речовина розділяється на фрагменти, перетворюється в емульсію і видаляється з ока.

Потім в збережену кришталикову капсулу встановлюється штучний кришталик — інтраокулярна лінза (ІОЛ). Інтраокулярних лінз виробляються зі спеціального гнучкого матеріалу з пам'яттю форми. Через той же мікропрокол ІОЛ в складеному вигляді поміщається в кришталикову капсулу. Після імплантації всередину очі він розправляється і займає своє місце. Операція завершена.
катаракта
Хірургічне лікування катаракти методом ультразвукової факоемульсифікації проводиться амбулаторно, із застосуванням місцевої анестезії очними краплями. Хірург під час операції спілкується з пацієнтом, а через 1,5-2 години очей починає бачити по-новому.

Незаперечні переваги ультразвукової факоемульсифікації:

  • малотравматичної;
  • короткий період реабілітації;
  • можливість прогнозувати післяопераційний результат з високим ступенем достовірності.
При вираженій катаракті, якщо час згаяно і кришталик став дуже щільним, і його неможливо роздрібнити ультразвуком, використовується методика екстракапсулярної екстракції катаракти. За такої операції видалення кришталика відбувається цілком, без розбивання його на фрагменти всередині ока. Хірург виробляє розріз розміром до 10-12 мм, що вимагає в подальшому накладення швів. Через 4-6 місяців після операції шви знімають. ІОЛ імплантується в збережену капсулу кришталика, як і при факоемульсифікації.

Хірургія катаракти

хірургічне лікування катаракти
При интракапсулярной екстракції катаракти помутнілий кришталик віддаляється цілком разом з капсулою. Після цього в порожнину ока встановлюється штучний кришталик особливої конструкції на іншому місці — перед радужкою. Такий метод операції на сьогоднішній день застосовується вкрай рідко, у випадках неспроможності зв'язкового апарату кришталика і неможливості зберегти капсулу кришталика.

Однією з новинок в хірургії катаракти є застосування фемтасекундного лазера. Відмінність від класичної ультразвукової факоемульсифікації в тому, що мікророзріз рогівки і капсули кришталика проводиться за допомогою фемтосекундного лазера, а дроблення мутного речовини кришталика відбувається як і раніше за допомогою ультразвуку і далі операція йде в звичайному порядку.

Переглянути ціни на операцію по видаленні катаракти можете на сайті офтальмологічної клініки oculus.lviv.ua

Якщо Вам показано оперативне лікування катаракти, пам'ятайте: відкладати рішення про операцію небезпечно!

Катаракта може стати щільною, і використовувати безшовний метод видалення помутнілого кришталика буде неможливо. Отже, збільшиться період відновлення після операції і ризик виникнення ускладнень.

Особливо не можна затягувати з операцією, коли у Вас так звана набухаюча катаракта, вона може спровокувати глаукому і привести до необоротної сліпоти.
Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Как переформатировать свой тревожный мозг: 5 неож...
Как переформатировать свой тревожный мозг: 5 неожиданных способов
Каркасные дома с коммуникациями: как делают от А ...
Каркасные дома с коммуникациями: как делают от А до Я
Желейный торт без хлопот: рецепт красивого и вкус...
Желейный торт без хлопот: рецепт красивого и вкусного десерта
Перекус: мифы и реальность от диетолога
Перекус: мифы и реальность от диетолога
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.