Підрахунок калорій: користь чи шкода?

СоветыЗдоровье
Підрахунок калорій: користь чи шкода?
Фото: из открытых источников
913 4.9 NikolisNikolis
Популярний спосіб схуднення може суттєво нашкодити здоров'ю.

Більшість людей впевнена, що заради схуднення та підтримки фігури в хорошій формі обов’язково треба рахувати калорії та створювати їх дефіцит. Звісно, переїдати – це погана звичка, а слідкувати за тим, що їсиш – добра. Але не все так просто. Спортивний зал це все одно не замінить, зате здоров’ю може нашкодити сильно.

Що не так з підрахунком калорій?

Калорія – це одиниця виміру енергетичної цінності продукту харчування. Калорійність продукту – це кількість енергії, яку організм отримає при споживанні певного продукту. От тільки підрахунок цієї енергії ведеться неправильно.

Формули розрахунку калорійності, які використовують виробники продуктів, давно застарілі. Вони не враховують особливості травлення людини, способи зберігання та приготування їжі. Тобто кількість засвоєної енергії з одного і того ж продукту буде відрізнятися у різних людей.

З розрахунками норми споживання калорій ситуація ще гірша. Так звана середня норма взагалі не враховує такі важливі особливості, як вік, зріст, стан здоров’я, образ життя.

Правильно розрахувати індивідуальну норму та скласти оптимальний раціон може лише дієтолог після медичного обстеження, при якому буде враховано усі нюанси та потреби конкретного організму.

Підрахунок калорій: користь чи шкода?

Чому не варто перейматися рахуванням калорій?

Фанатично підраховувати кожну калорію і довіряти цим цифрам нікому не варто, і ось чому:

  • Цифра на етикетці – це середнє арифметичне. Вона може не співпадати з реальною калорійністю продукту, іноді дуже сильно. Все тому, що енергетична цінність розраховується суто математично.
  • Калорії різних продуктів не однакові. Наприклад, 100 ккал – це 500 г броколі, або тарілка цільнозернових макаронів, або склянка чорниці, або 20 г ковбаси, або 2 печива Орео. Кожен з цих продуктів має свій склад і по-різному засвоюється. Тому популярне твердження, що джерело калорій не має значення, а тільки їх кількість – дуже шкідливий міф.
  • Різні органічні речовини засвоюються по-різному. Це напряму залежить від особливостей роботи системи травлення конкретної людини.
  • Шкода для психіки. Постійний контроль за кожним шматочком змушує постійно нервувати. Це може викликати хронічний стрес та розлади харчової поведінки, такі як анорексія чи булімія.

Підрахунок калорій: користь чи шкода?

Щоб мати справді здоровий раціон, варто більше уваги приділяти його якості та різноманіттю, а не цифрам. А підтримувати здорову вагу набагато корисніше за допомогою спортивних вправ, ніж голодуванням.

Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Что нельзя замораживать из продуктов и блюд: знаю...
Что нельзя замораживать из продуктов и блюд: знают единицы хозяек
Пышная паска на сливках: рецепт ароматной выпечки...
Пышная паска на сливках: рецепт ароматной выпечки к Пасхе
Вселенная осчастливит три знака Зодиака уже очень...
Вселенная осчастливит три знака Зодиака уже очень скоро
Рецепт творожного печенья с орехами
Рецепт творожного печенья с орехами
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.