Важлива роль сну у вашому житті

СоветыЗдоровье
Важлива роль сну у вашому житті
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
1907 5.0 DimitrDimitr
Сон — це не розкіш, а біологічна необхідність. Якщо ви постійно пропускаєте години нічного відпочинку, це може вплинути на ваше тіло та розум.

Чому важливо добре виспатися вночі?

сон

Людське тіло — добре налагоджена машина, а сон — час для підзарядки, коли поповнюються запаси енергії. Тканини тіла і мʼязи відновлюються. 

Без належного відпочинку організму буде важко захиститися навіть від звичайних застуд. Адже при нестачі сну імунна система не може виробляти достатню кількість цитокінів. Вони допомагають вашому організму справлятися з інфекціями та запаленнями. Також порушується робота ключових імунних клітин, таких як Т-клітини та природні клітини-кілери, що ідентифікують і знищують заражені клітини.

Порушення сну псує внутрішній годинник тіла (циркадний ритм) та відіграє важливу роль у гормональній регуляції. Гормон росту виділяється під час глибокого сну, сприяючи росту м’язів, відновленню тканин і загальному фізичному розвитку.

Нестача сну порушує секрецію кортизолу, що може призвести до підвищення рівня стресу, уповільнення метаболізму глюкози та збільшення ваги. Це пов'язано з появою інсулінорезистентності та підвищенням рівня цукру в крові. Дефіцит сну також порушує баланс естрогену, прогестерону та тестостерону, впливаючи на репродуктивне здоров’я та сексуальну функцію.

сон

На лептин і грелін, відомі як наші сигнали зупинки та продовження прийому їжі, також впливає сон. Причому порушення режиму сну призводять до порушення регуляції контролю апетиту та збільшення ваги.

Відсутність якісного сну протягом тривалого часу може призвести до каскаду згубних наслідків як для вашого розуму, так і для тіла — від дратівливості та перепадів настрою до когнітивних розладів і провалів пам’яті. Продуктивність і концентрація уваги знижується. Завдання, які раніше здавалися легкими, стають складними, що призводить до стресу.

Дієві засоби для нормалізації сну

засоби для нормалізації сну

  • Мелатонін ефективний при безсонні. Добавки мелатоніну виявляються найбільш корисними для покращення якості сну.
  • Метилкобаламін (вітамін B12) підвищує ефективність мелатоніну. Допомагає людям, які страждають від безсоння. У людей із розладами сну прийом метилкобаламіну покращує засинання, підвищує денну пильність, концентрацію уваги.
  • Магній проявляє заспокійливу дію, знімає стрес, сприяє загальному розслабленню і спокійному сну. Добавки магнію, зокрема Metagenics Metarelax допоможуть прибрати симптоми, викликані дефіцитом цього мінералу — неконтрольовані м'язові скорочення, втома і сонливість, порушення сну, дратівливість, нервозність, порушення концентрації уваги, оніміння, поколювання в кінцівках.
  • 5-HTP (5-гідрокситриптофан) перетворюється в мозку на серотонін. Він здатен збільшувати фазу швидкого та глибокого сну без подовження часу відпочинку. 
  • L-теанін — амінокислота, що зменшує прояви стресу, покращує якість сну, покращує роботу мозку.
  • Валеріана покращує якість сну, скорочує час, необхідний для того, щоб заснути, і сприяє спокійному сну впродовж ночі.

Для покращення якості сну та позбавлення від безсоння рекомендуємо спробувати дієтичні добавки Metagenics, які містять компоненти, що сприяють розслабленню, регулюють циркадні ритми та покращують глибокий сон.

засоби для нормалізації сну

Перед прийомом будь-яких добавок рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що вони безпечні для вас.

Також важливо дотримуватися здорового способу життя, який включає регулярні фізичні вправи, збалансоване харчування та уникання кофеїну та алкоголю, щоб покращити якість сну.

Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Тренер рассказала, как бег может серьезно навреди...
Тренер рассказала, как бег может серьезно навредить здоровью
Лучшие виды газонных трав: что посеять, чтобы не ...
Лучшие виды газонных трав: что посеять, чтобы не косить
7 мотивационных фильмов для тех, кто устал работа...
7 мотивационных фильмов для тех, кто устал работать в офисе
Черная кошка приносит неудачу или предупреждает о...
Черная кошка приносит неудачу или предупреждает о беде? Запомните...
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.