Крапельний полив: переваги такого рішення для вашої теплиці чи саду

СоветыДом и уют
Крапельний полив: переваги такого рішення для вашої теплиці чи саду
Фото: из открытых источников
346 NikolisNikolis
Вам однозначно варто подумати про організацію такої системи, адже вона має багато переваг.

Щоб рослини розвивалися правильно, незалежно від того, де вони висаджені (у теплиці або у відкритому ґрунті), потрібно організувати якісний і регулярний полив. Зволоження рослин має бути достатнім, проте важливо не допускати надмірної вологи, оскільки це може негативно позначитися на зростанні. Крапельний полив здатний значно полегшити роботу дільниці, автоматизуючи полив всіх рослин. З його допомогою постійно підтримуватиметься оптимальний рівень вологи, а ймовірність надлишкового поливу повністю виключена.

Різновиди систем крапельного поливу

Крапельний полив — досить проста система, проте вона має свої різновиди.

Трубчаста

Вона робиться з будь-яких труб ПВХ невеликого діаметра, в яких створюються маленькі отвори для створення крапельного поливу. Отвори в трубах розташовуються над кореневими системами рослин, що забезпечує пряме попадання води. За потреби можна встановити спеціалізовані крапельниці, які врізаються у труби.

Відстань між отворами в обох випадках повинна становити від 25 см до 100 см.

Перевага цієї системи полягає в тому, що за допомогою ковпачків можна регулювати обсяг води, що подається на рослини. Це дуже зручно, якщо в одному ряду виростають різні культури, яким необхідний різний обсяг поливу.

Стрічкова

Вона дуже схожа з трубчастою, але як основний матеріал у цьому випадку використовуються стрічки, які при подачі води набувають форми звичайного шланга. В ній також створюються невеликі отвори над рослинами задля забезпечення постійного краплинного поливу. Однак класичний щілинний полив у цьому випадку має суттєвий недолік — отвори з часом забиваються, що призводить до погіршення проходження води.

Емітерна

Крапельний полив: переваги такого рішення для вашої теплиці чи саду

Тут купуються спеціальні пристрої (невеликі крапельниці), які вбудовуються у стрічку та виготовлені у формі лабіринту. Завдяки цьому швидкість подачі води знижується та виробляється рівномірне зрошення. Відгуки про краплинне зрошення винятково позитивні.

За допомогою таких систем можна автоматизувати полив сотень рослин, висаджених у ґрунт. Все що для цього необхідно встановити вибрану систему і подати воду. Зрошення відбуватиметься одночасно на всій ділянці, що дуже зручно.

Переваги крапельного зрошення

Серед найважливіших переваг такої системи поливу — суттєва економія часу та води. До того ж таким чином:

  • відбувається рівномірне зрошення. Усі кущі чи квіти під крапельною системою отримують однаковий обсяг води. Це дозволяє гарантувати однаковий розвиток, що є дуже важливим;
  • можна захистити листя від опіків. Вода потрапляє прямо до кореневої системи. Вона не потрапляє на листя, що дозволяє захистити їх від опіків. У спекотний день навіть невелика крапля води на листочках здатна спрацювати як призма та обпалити рослину;
  • верхній шар ґрунту не заболочується. Грунт не покривається твердою скоринкою як за звичайного поливу, що дуже важливо. Поверхня залишається пухкою та вільною, що забезпечує приплив кисню та поживних речовин до кореневої системи.

Ще один плюс — зберігається оптимальна температура води, адже вона надходить у стрічку чи трубу з окремої місткості. У ній вона має кімнатну температуру, що дозволяє виключити ймовірність захворювання та загибелі рослин. До того ж завдяки крапельному зрошенню можна швидко і просто удобрити всі рослини.

Тому вам однозначно варто подумати про організацію такої системи. Її можна зробити самостійно, із підручних засобів. Але набагато швидше, вигідніше та простіше замовити все необхідне в інтернеті. Тоді все точно працюватиме «як треба».

Читай больше интересных советов на главной странице Sovetnika.net.
Сейчас читают
Зачем собакам нужны усы: названы 3 причины
Зачем собакам нужны усы: названы 3 причины
7 доступных идей для отдыха осенью: просто, дешев...
7 доступных идей для отдыха осенью: просто, дешево и интересно
Почему у женщин растут волосы на лице и как это о...
Почему у женщин растут волосы на лице и как это остановить: эффек...
Обновить всю квартиру за 48 часов: возможно ли эт...
Обновить всю квартиру за 48 часов: возможно ли это и как это сдел...
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.